Waarom een WordPress website

blogafbeelding - Waarom een wordpress website

Als je je afvraagt waarom een WordPress website een goede keuze is, dan is het antwoord vrij simpel. WordPress is de handigste en populairste CMS (content management systeem) die er is om websites te maken, vooral omdat het open source is. Dit betekent dat iedereen ermee aan de slag kan en het gratis is. Of je nu een mooie website wil voor je onderneming of voor je online portfolio, WordPress maakt het gemakkelijk.

Met WordPress kun je makkelijk je site inrichten hoe jij dat wilt. Zelfs zonder veel kennis van websites bouwen, kun je met WordPress teksten toevoegen, foto’s plaatsen en nieuwe pagina’s maken. Lees verder om er uitgebreid achter te komen wat WordPress jou te bieden heeft.

Dit artikel in 30 seconde:

  • WordPress is een open source CMS wat betekent dat iedereen het gratis kan gebruiken.
  • Door de grootste groep wordt WordPress gebruikt voor een zakelijk website voor bijvoorbeeld hun onderneming. Maar je kunt met WordPress ook gerust een website voor je online portfolio of blogs maken.
  • Om het uiterlijk van je website uniek te maken biedt WordPress gratis thema’s en plugins aan om te gebruiken. Ook zijn er premium plugins en thema’s die je kunt gebruik tegen een kleine betaling.
  • Je kunt WordPress ook gebruiken als E-commerce platform. Door de plugin WooCommerce kun je gemakkelijk een E-commerce store opzetten.
  • WordPress helpt je kosten te besparen door gratis thema’s en plug-ins, terwijl het ook uitblinkt in SEO om makkelijker gevonden te worden door zoekmachines.
  • WordPress maakt het makkelijk om je content te beheren en te bewerken. Zelfs zonder technische expertise is het gemakkelijk om je website up-to-date te houden.
  • Het gebruiken van thema’s en plugins is belangrijk. Maar ook het gebruik van afbeeldingen en video’s is van groot belang om je website aantrekkelijk te maken voor bezoekers.
  • Je kunt zoals gezegd ook met WordPress een portfolio website maken. Hiermee kun je aan (potentiële) klanten en werknemers laten zien wie je bent, wat voor projecten je hebt gemaakt en wat je nog wilt bereiken.

Plugins installeren

De veelzijdigheid van WordPress

WordPress is ideaal voor iedereen die een website wil maken, of het nu gaat om een webshop, een portfolio, of een plek om je bedrijf te laten zien. Mocht je nog totaal onbekend zijn met het maken van websites is dit niet erg. WordPress is namelijk erg gebruiksvriendelijk voor beginners, je hoeft geen expert te zijn om een mooie site te kunnen bouwen.

Met WordPress kun je jouw site helemaal naar wens aanpassen. Het biedt allerlei handige tools, zoals WooCommerce voor webshops. Dit betekent dat je zonder veel moeite een eigen winkel online kunt zetten.

Een ander groot voordeel van WordPress is dat het gratis is. Je kunt starten zonder iets te betalen en toch een professionele website krijgen. Er zijn wel betaalde extra’s als je nog meer uit je site wilt halen, maar die keuze is aan jou.

WordPress zorgt ook goed voor je site. Met regelmatige updates blijft je website veilig en werkt alles zoals het moet. Dit is belangrijk om je bezoekers een goede ervaring te geven.

Voor bedrijfseigenaren is WordPress een slimme keuze omdat het helpt om makkelijk gevonden te worden door Google. Dit kan je helpen om meer klanten te krijgen. Daarnaast kan je zelf altijd updates aan je site doen, zoals nieuwe producten toevoegen of nieuws delen.

WordPress werkt samen met hostingbedrijven om ervoor te zorgen dat je website snel en betrouwbaar is. En als je ooit hulp nodig hebt, is er een grote gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars die klaarstaan om te helpen.

Hoewel WordPress bekend staat om zijn gebruiksgemak, kan het inschakelen van Bregebouwers het proces nog soepeler maken, vooral als je een specifieke op maat gemaakte website nodig hebt.

Thema’s en plugins om je website te optimaliseren

Zodra je de basis van je WordPress website hebt staan zijn er 2 belangrijke keuzes: Thema’s en plugins. Ze bepalen hoe je website er uit komt te zien, en met zoveel opties kom je altijd op iets unieks. Thema’s gaan over de lay-out en het uiterlijk van je site. Er zijn duizenden gratis maar ook betaalde WordPress thema’s beschikbaar. Of je nu een webshop, een portfolio, of een zakelijke website wilt, er is altijd een thema dat bij jouw stijl en behoeften past.

Plugins voegen specifieke functies toe aan je website. Wil je een E-commerce website starten? Dan is de WooCommerce plugin iets voor jou. De WooCommerce plugin zorgt ervoor dat jouw site verandert in een volledige webshop. Voor portfolio’s zijn er plugins die je helpen jouw werk op een aantrekkelijke manier te tonen. En voor zakelijke websites voor ondernemers zijn er tal van SEO-plugins die je helpen om beter gevonden te worden.

Om thema’s en plugins te downloaden en installeren op je WordPress-website, log je eerst in op je WordPress website. Vervolgens ga je naar het dashboard en ga je naar weergave > Thema’s > nieuwe toevoegen. Je kunt zoeken naar een specifiek WordPress thema of bladeren door de aangeboden opties. Klik op ‘Installeren’ en daarna op ‘Activeren’ om het thema toe te passen. Voor plugins ga je naar ‘Plugins’ > ‘Nieuwe plugin’. Zoek naar de plugin die je nodig hebt, klik op ‘Nu installeren’, en vervolgens op ‘Activeren’ om de plugin te gebruiken. Beide processen zijn eenvoudig en vereisen geen technische kennis.

Voor iedereen die een WordPress website wil bouwen, is het belangrijk om een goede host te kiezen. Met zoveel gratis tools en bronnen beschikbaar, kan iedereen met elk budget een geweldige website maken met WordPress.

WordPress als E-commerce platform

WordPress is niet alleen goed voor blogs of portfolio websites, maar kan ook goed zijn voor E-commerce bedrijven. Zoals al eerder gezegd bestaat er een plugin: WooCommerce. Hiermee kun je gemakkelijk producten toevoegen, prijzen instellen, en betalingen regelen. Het werkt allemaal heel simpel vanuit het WordPress dashboard.

Een groot voordeel van WordPress als e-commerce platform is hoe flexibel het is. Je kunt je winkel laten groeien zonder problemen. Ook werkt WordPress goed samen met allerlei betalingssystemen, zoals PayPal of creditcards. Dit maakt het voor klanten makkelijk om te betalen hoe ze willen. Mocht je iDEAL willen toevoegen als betaalmethode, kun je ook hier een plugin voor installeren.

Nog een pluspunt is dat je met WordPress volledige controle hebt over je domeinnaam en hosting. Je kunt zelf kiezen bij welke hostingprovider je jouw site onderbrengt, zodat je webshop snel en betrouwbaar is voor klanten.

Met WordPress is het dus erg gemakkelijk om je eigen webshop op te zetten. Je kunt alles aanpassen en eventueel plugins installeren om functies toe te voegen of te verbeteren.

Mocht je een eigen webshop willen, maar kom je er niet helemaal uit. Geen probleem, Bregebouwers bouwt ook op maat gemaakte webshops >

Webshop maken

WordPress voor zakelijke websites

WordPress is een topkeuze voor zakelijke websites, het is krachtig en makkelijk te gebruiken. Het is perfect voor bedrijven die een professionele website willen zonder hier veel geld aan uit te geven. Bekijk hier de zakelijke websites gebouwd door bregebouwers >

Omdat WordPress een open source software en dus gratis is, kun je een website opzetten zonder grote kosten. Er zijn veel thema’s die je gratis of tegen betaling kunt gebruiken. Deze thema’s zijn een eenvoudig aan te passen, dus je kunt een unieke website maken die goed past bij je bedrijf.

Bij een zakelijke website kun je ervoor zorgen dat je zo goed mogelijk je bedrijf omschrijft op je website. Wie ben je? Wat voor bedrijf is het? Welke diensten/producten biedt je aan? Op al deze vragen kun je antwoord geven en in verschillende pagina’s op je site plaatsen.

Om je zakelijke website zo goed mogelijk vindbaar te maken zul je de content die je hebt moeten optimaliseren. Zorg ervoor dat je content waardevol en relevant is voor je doelgroep. Gebruik belangrijke zoekwoorden op een natuurlijke manier in je teksten, titels, subkoppen, en meta descriptions. Zorg er ook voor dat je website op mobiele apparaten werkt. Google gebruikt mobielvriendelijkheid namelijk als een ranking factor. Bouw daarnaast ook backlinks op, krijg links van relevante en autoritaire websites. Dit kan door gastblogs, partnerschappen, en het creëren van kwalitatieve content die van nature links aantrekt.

Om vervolgens te kunnen zien of je zakelijke website helemaal goed staat kun je dit gaan meten met verschillende tools. De tools die het meest worden gebruikt om dit te meten zijn: Google Analytics en Google Search Console. Deze tools kunnen je een inzicht geven in het gedrag van je bezoekers.

De schaalbaarheid van je website is een van de grootste voordelen van WordPress, vooral dus voor de zakelijke gebruikers van wie hun bedrijven groeien en zich ontwikkelen. Je kunt met WordPress regelmatig updates inplannen, bijvoorbeeld iedere week en als je een druk bezochte site hebt iedere dag.

Om je zakelijke website uit te breiden, en je bezoekers te vergroten kun je extra content toevoegen, zodat je meer pagina’s krijgt waar mensen je op kunnen vinden. Dit kun je doen door blogs te gaan schrijven. Je kunt beginnen met schrijven over onderwerpen die te maken hebben met jouw onderneming. Gebruik zoekwoordonderzoek om te ontdekken waar je potentiële klanten naar op zoek zijn en creëer blogs die deze vragen beantwoordt. Zorg er ook voor dat elk blogpost geoptimaliseerd is voor zoekmachines door strategische zoekwoorden te gebruiken in de titel, de koppen, en de tekst zelf. Voeg interne links toe naar andere relevante pagina’s op je website om de SEO verder te versterken en bezoekers aan te moedigen meer tijd op je site door te brengen.

Als je een blog hebt geplaatst kun je deze op social media promoten, zo krijgen je volgers te weten dat je nieuwe content hebt geplaatst. Het consequent publiceren van kwalitatief hoogwaardige blogposts kan de zichtbaarheid van je website aanzienlijk verbeteren, je merkbekendheid versterken, en uiteindelijk leiden tot meer leads en verkoop.

Bekijk hier een videoreview van 1 van onze klanten en ontdek wat hij over ons werk te vertellen heeft.

WordPress voor creatieve portfolios

Je kunt WordPress ook gebruiken als je een eigen portfolio wil opbouwen en presenteren. Het uiterlijk van je online portfolio is belangrijk omdat dit meestal het eerste is wat potentiële klanten of werknemers van je zien.

Bij het maken van een creatieve portfolio website met WordPress moet je op een paar dingen letten die anders zijn dan bij het maken van een zakelijke website of webshop. Hier zijn een aantal belangrijke punten waar je op moet focussen.

Laat je visie zien

Je portfolio is meer dan alleen rijen met projecten die je hebt uitgevoerd. Het moet echt laten zien wie jij bent als vakman en als persoon. Het is belangrijk dat mensen kunnen zien wat jou bijzonder maakt en hoe jij dingen anders doet dan anderen in jouw vakgebied. Probeer in je portfolio dus echt duidelijk te maken wat jouw eigen stijl of aanpak is, en hoe die stijl of aanpak waardevol kan zijn voor anderen. Laat voorbeelden zien van hoe jouw unieke manier van werken in het verleden tot succes heeft geleid. Dit helpt mensen om te begrijpen wat ze kunnen verwachten als ze met jou samenwerken en waarom ze juist jou zouden moeten kiezen.

Maak een strenge selectie van je projecten

Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Het is beter om een paar van je allerbeste projecten te laten zien die echt laten zien wat je kunt, dan veel projecten waar je misschien niet zoveel tijd en energie in hebt gestoken. Kies voor je portfolio dus alleen de projecten uit waar je echt trots op bent en die laten zien dat je veelzijdig bent. Zorg ervoor dat alles wat je laat zien, past bij het verhaal dat je over jezelf en je werk wilt vertellen. Dit maakt je portfolio sterker en helpt ook mensen sneller te begrijpen wat jou uniek maakt.

Breng structuur en verhaal in je portfolio

Je portfolio moet een duidelijk en samenhangend verhaal overbrengen over wie je bent als vakman. Dit betekent dat je jouw werk moet organiseren op een manier die logisch is en makkelijk te volgen voor iedereen die het bekijkt. Zorg ervoor dat je een makkelijke en duidelijke structuur hebt die het voor bezoekers eenvoudig maakt om door je projecten te bladeren.

Ook moet er een samenhangend verhaal in je portfolio zitten. Begin met een introductie waar mensen direct weten wie je bent en wat je doet. Daarna ga je verder op de projecten in en kun je dit groeperen op thema, type project en volgorde van datum.

Zorg ook voor een duidelijke en korte beschrijving bij elk project. Vertel wat het doel was, voor wie je het project hebt uitgevoerd, welke technieken/programma’s je gebruik hebt, en waarom het project zo succesvol was.

Je kunt er ook nog voor kiezen om een navigatiebalk toe te voegen, zo kunnen bezoekers makkelijk door je portfolio kijken en direct naar de projecten springen.

Door deze stappen te volgen, maak je een structurele portfolio die boeiend is voor je bezoekers en er voor zorgt dat er een blijvende indruk wordt achtergelaten.

Portfolio

Veiligheid en onderhoud van jouw WordPress site

Als website eigenaar is het goed onderhouden en beveiligen van je WordPress website ontzettend belangrijk. Het zorgt ervoor dat je site veilig en soepel blijft draaien, of je nu een kleine of grote website beheert. Een aantal eenvoudige tips kunnen je al flink op weg helpen om je website goed te beveiligen en te onderhouden.

  • Houd alles up-to-date: Het regelmatig updaten van je content, thema’s en plugins is belangrijk, dat is duidelijk. Zorg ervoor dat de nieuwste updates zo snel mogelijk geïnstalleerd zijn, omdat de nieuwste versies ook het veiligst zijn.
  • Controleer je website op gebroken links: Gebroken links kunnen slecht zijn voor de ervaring van bezoekers maar ook voor de positie van je website in zoekmachines. Gebruik tools zoals een Broken Link Checker plugin om je site te controleren en gebroken links te repareren.
  • Gebruik sterke wachtwoorden: Zorg dat alle accounts, en vooral die met beheerdersrechten, sterke wachtwoorden gebruiken die een mix van letters, cijfers en speciale tekens bevatten. En gebruik absoluut nooit dezelfde wachtwoorden voor meerdere accounts. Dit komt nog steeds veel te vaak voor.
  • Installeer een beveiligingsplugin: Plugins zoals Wordfence, sucuri security of iThemes Security bieden extra bescherming tegen malware, brute force aanvallen, en andere bedreigingen. Deze plugins hebben functies zoals firewallbescherming, veiligheidscans en de mogelijkheid om verdachte activiteiten op je site in de gaten te houden.
  • Beperk loginpogingen: Door het aantal mislukte inlogpogingen te beperken, kun je brute force aanvallen voorkomen. Veel beveiligingsplugins bieden de mogelijkheid om het aantal pogingen dat een gebruiker kan doen om in te loggen, te limiteren.
  • Maak regelmatig back-ups: Een regelmatig back-upplan is cruciaal. Mocht er iets misgaan met je website, zoals een fout of een beveiligingsprobleem, dan kun je deze snel herstellen. Kies voor oplossingen die zowel de database als al je bestanden van je site back-uppen.
  • Voer veiligheidscans uit: Doe regelmatig scans voor malware en andere bedreigingen om je site veilig te houden. Veel beveiligingplugins bieden de mogelijkheden om geplande scans uit te voeren.

Dit zijn een aantal basis tips die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je WordPress website veilig en actueel is, en dat is belangrijk voor een goede werking, een veilige website en een hogere positie in de zoekmachines.

Conclusie

In deze blog heb ik je laten zien wat je allemaal kunt maken met WordPress en hoe het platform kan voldoen aan de verschillende soorten websites. Van blogs en zakelijke websites tot creatieve portfolio’s en volledig e-commerce webshops. WordPress biedt een flexibele en toegankelijke oplossing voor iedereen. Door de grote keuze aan thema’s en plugins kunnen gebruikers hun sites aanpassen en optimaliseren voor wat ze precies nodig hebben.

Een van de grootste voordelen van WordPress is de gebruiksvriendelijkheid. Zelfs zonder technische vaardigheden kunnen gebruikers een professioneel uitziende site opzetten en beheren. Daarnaast zorgt de open source van WordPress ervoor dat het platform steeds wordt verbeterd door een wereldwijde gemeenschap van ontwikkelaars, wat resulteert in een reeks van functies en beveiligingsupdates.

Voor bedrijven biedt WordPress goede SEO-tools die helpen om de zichtbaarheid in zoekmachines te vergroten, wat essentieel is voor het aantrekken van meer verkeer en het vergroten van de online aanwezigheid. De mogelijkheid om een e-commerce plug in zoals WooCommerce te integreren, maakt het ook een uitstekende keuze voor online verkopen.

Wil je profiteren van de eindeloze mogelijkheden van WordPress voor jouw bedrijf? Schakel Bregebouwers in voor het bouwen van jouw op maat gemaakte website! Wij zorgen ervoor dat jouw site perfect aansluit bij jouw wensen en doelstellingen.

Veelgestelde vragen

Wat kun je doen met WordPress?

WordPress zelf is een content management systeem. Waarmee je veel verschillende soorten websites kan maken en beheren. Je kunt WordPress gebruiken voor het maken van een webshop, met plugins zoals WooCommerce. Ook kun je WordPress gebruiken voor je zakelijke website en voor een creatieve portfolio.

Wat kost een WordPress website per jaar?

De kosten van een WordPress website per jaar kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Een basis WordPress site kan gratis zijn als je gebruik maakt van gratis thema’s en plugins, maar je moet wel betalen voor webhosting en een domeinnaam. De hosting kost tussen de €20 en €40 per jaar en de domeinnaam kost ongeveer €10 tot €30 per jaar.

Is een WordPress website maken moeilijk?

Het maken van een WordPress website is over het algemeen niet moeilijk, vooral omdat het gebruiksvriendelijk is ontworpen. Je kunt kiezen uit veel kant-en-klare thema’s die het uiterlijk van je site bepalen, en met de WordPress editor kun je gemakkelijk teksten en afbeeldingen toevoegen zonder veel kennis. Voor meer geavanceerde functies of aanpassingen kan het iets ingewikkelder worden, maar voor de basisfuncties heb je bijna geen vaardigheden nodig. Mocht je het toch lastig vinden dan kun je altijd de hulp inschakelen van onze professionele webdesigners.