Hoe maak ik een blog op mijn WordPress website

Het plaatsen van een blog op je website is een goede manier om je online aanwezigheid te vergroten of je bedrijf te promoten. Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt met het schrijven van blogs en het beheren van websites, in dit artikel zal je er achter komen hoe je een succesvolle blog kan toevoegen op je website. Met WordPress kun je zonder extra kosten een professioneel ogende blog opzetten, dankzij de duizenden gratis thema’s en plugins die beschikbaar zijn.

Van het kiezen van het juiste thema tot het plaatsen van je eerste blogbericht, iedere stap vereist evenveel aandacht. Lees verder om te ontdekken hoe je eenvoudig je eerste blog kan maken en je online vindbaarheid kunt uitbreiden.

Dit artikel in 30 seconden

 • Een blog is cruciaal voor je website, het zorgt voor meer bezoekers en je hebt unieke content op je website staan.
 • Kies of maak een uitgelichte afbeelding voor je blog. Dit zorgt ervoor dat bezoekers snel weten waar de blog over zal gaan. Het goede formaat van een uitgelichte afbeelding is 1920 bij 1080 pixels.
 • Pagina’s worden vaak gebruikt voor content dat niet snel veranderd, bij blogberichten is het juist de bedoeling om je content en nieuws te plaatsen.
 • Ook is het belangrijk om het juiste WordPress-thema te vinden, omdat het de uitstraling en functionaliteit van je website bepaalt, wat direct van invloed is op de ervaring van je bezoekers.
 • Als je je eerste blog wilt maken is het belangrijk om een pakkende titel te verzinnen. Schrijf vervolgens een duidelijke en boeiende inleiding die je lezers nieuwsgierig maakt. Vergeet niet om je blog te optimaliseren door relevante zoekwoorden op te nemen en gebruik te maken van toepasselijke afbeeldingen.
 • Maak gebruik van koppen en bullet points zodat je over verschillende onderwerpen kunt praten.
 • Nadat je je blog hebt toegevoegd is het belangrijk om altijd een back-up te maken van de berichten zodat je ze nooit kwijt raakt.

Blogs bregebouwers

Basisinstellingen voor je WordPress site

Het opzetten van je allereerste WordPress website is eigenlijk best eenvoudig. WordPress is een open source, wat betekent dat het gratis en voor iedereen toegankelijk is. Daarnaast is WordPress ook zeer gebruiksvriendelijk, het biedt een intuïtieve interface die zelfs beginners gemakkelijk kunnen begrijpen. Bovendien heeft WordPress een actieve gemeenschap van gebruikers wereldwijd. Hierdoor heb je toegang tot een schat aan informatie, tutorials en ondersteuning om je te helpen bij eventuele vragen. Het is echter belangrijk om niet bij de standaard WordPress thema’s te blijven hangen, gezien de beschikbaarheid van duizenden verschillende ontwerpen en thema’s, zowel gratis als betaald, die beter kunnen passen bij de doelen van je site. Als je een mooie website wilt, maar je vindt het lastig of hebt er simpelweg geen tijd voor kun je er ook voor kiezen om onze professionele webdesigners in te schakelen. We bouwen een mooi op maat gemaakte website helemaal naar jouw wensen en behoeften.

WordPress installeren en configureren

Allereerst is het belangrijk om je WordPress website op te zetten. Dat doe je door een goede ‘hostingprovider’ te kiezen en een ‘domeinnaam’ te registreren. De hostingprovider is als de basis van je website, dus het is belangrijk om er eentje te kiezen die goed werkt en betrouwbaar is. Kies dus slim!

Nadat je een goede hostingprovider hebt gekozen is het tijd om een naam te kiezen. Dat noemen we het domein. Dit is het adres van je website op het internet. Denk goed na over een naam die past bij je website.

Het kiezen van WordPress thema’s

Na de succesvolle installatie van WordPress is het nu tijd om aandacht te besteden aan het uiterlijk van je website door middel van een thema. Een thema speelt een belangrijke rol bij het bepalen van het uiterlijk van je website. Het is belangrijk om een thema te kiezen dat niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook goed aansluit bij de inhoud en doelstellingen van je site.

Er zijn verschillende thema’s beschikbaar, variërend van gratis tot betaald, en de keuze hangt af van behoeften en voorkeuren. Gratis thema’s zijn een prima start, terwijl betaalde thema’s extra functionaliteiten bieden en een meer gepersonaliseerde uitstraling mogelijk maken.

Een goed gekozen thema zorgt ervoor dat bezoekers gemakkelijk door de website kunnen navigeren en de gewenste informatie snel kunnen vinden. Neem de tijd om verschillende thema’s te verkennen en selecteer degene die het beste past bij de gewenste stijl en functionaliteit. Omdat het thema de eerste indruk van je website bepaalt, is het belangrijk om een goede keuze te maken.

Thema toevoegen

Belangrijke WordPress instellingen

Naast het kiezen van een thema, zijn er nog een paar dingen die je moet instellen in WordPress. Als je wilt dat andere mensen aan je website kunnen werken zul je hun permissie moeten geven. Dit doe je door in het WordPress dashboard op “gebruikers” te klikken, kies vervolgens voor “nieuwe gebruikers toevoegen” en voeg de persoon toe die jouw website mag bewerken.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je je permalink-structuur aanpast. Dit zorgt ervoor dat je pagina’s beter vindbaar zijn in de zoekmachines. Een permalink kun je maken/aanpassen op het moment dat je een blog of pagina aanmaakt.

Ook is het goed om te weten dat je nooit te grote bestanden op de pagina’s van je website plaatst. Dit kan ervoor zorgen dat de laadtijd van de website verhoogt en bezoekers sneller weg zullen klikken. Je moet altijd streven naar een zo snel mogelijke laadtijd.

Het opzetten van je blog

Nu je website is aangemaakt wil je natuurlijk zo snel mogelijk beginnen met content plaatsen. Voordat je hiermee gaat beginnen is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Zorg daarom voor een goede lay-out en een duidelijke indeling. Een goede manier om dit te bereiken is door een statische homepage en een aparte blogpagina in te stellen.

Nu ga ik met je de volgende stap bespreken: het creëren en vullen van pagina’s en menu’s om je website verder vorm te geven.

Je eigen blogpagina aanmaken

Een statische homepage is de eerste pagina die bezoekers zien wanneer ze je website openen. Dit kan een welkomstbericht, een samenvatting van je diensten of andere belangrijke informatie zijn. Deze pagina statisch laten zorgt voor een duidelijke kennismaking en maakt het makkelijk voor nieuwe bezoekers om te begrijpen waar ze zijn.

Een aparte blogpagina is speciaal gemaakt voor het tonen van al je blogberichten. Hier zie je een lijst van je nieuwste artikelen en kunnen bezoekers door verschillende categorieën bladeren. Doordat je de statische homepage en blogpagina apart houdt, blijft je website overzichtelijk en goed georganiseerd.

Om deze pagina’s aan te maken, ga je naar het WordPress-dashboard en navigeer je naar ‘Pagina’s’ en vervolgens naar ‘Nieuwe Pagina’. Hier kun je een pagina maken die je als statische homepage wilt instellen. Daarna maak je nog een pagina aan voor je blogberichten. Ga naar ‘Instellingen’ en kies ‘Lezen’, waar je de statische pagina’s kunt selecteren die je als homepage en blogpagina wilt gebruiken.

Het aanpassen van deze pagina’s aan de stijl van jouw website is ook belangrijk. Je wilt namelijk voor alle pagina’s op de website dezelfde basisstijl aanhouden. Kies een consistente kleurenpalet en lettertype, en voeg eventueel relevante widgets toe zoals een zoekbalk, categorieën of andere populaire berichten.

Het schrijven van je eerste blog

Het schrijven van je eerste blogbericht kan een hele uitdaging zijn als je hier nog geen ervaring mee hebt. Daarom is het belangrijk om eerst te oefenen, dit kun je doen door eerst een blog te schrijven over een onderwerp die je zelf leuk vindt. Het is vaak gemakkelijk om lang te schrijven over een onderwerp waar je interesse ligt.

Eerste blogbericht schrijven

Het schrijven van blogartikelen, is een belangrijke skill voor iedereen die zijn of haar eerste blogbericht wil publiceren. Dit proces omvat niet alleen het daadwerkelijk schrijven van de inhoud, maar ook het vertrouwd raken met de WordPress-editor om blogartikelen te schrijven en te publiceren, inclusief het gebruik van categorieën, tags en uitgelichte afbeeldingen. Nadat je vaak genoeg geoefend hebt met blogs schrijven is het tijd om een echt blogbericht te maken en te plaatsen. Om een leuk en interessant blogbericht te maken zijn er enkele aanvullende tips die je kunnen helpen:

 1. Wees origineel: Neem een eigen stijl van schrijven aan, zorg er voor dat je origineel bent. Dit zorgt ervoor dat je bezoekers je herkennen en dat je beter vindbaar bent in de zoekmachines. Zorg er in ieder geval voor dat je je op bepaalde vlakken onderscheid van je concurrenten.
 2. Ken je doelgroep: Denk na over wie je lezers zijn en wat hun interesseert. Stem je blogs af op hun behoeften en verwachtingen.
 3. Voeg visuele elementen toe: Maak je bericht visueel aantrekkelijk door afbeeldingen, grafieken of video’s toe te voegen. Dit maakt het niet alleen aantrekkelijker, maar verduidelijkt ook je boodschap.
 4. Voeg een Call-to-Action toe (CTA): Moedig je lezers aan tot actie. Dit kan zijn om een reactie achter te laten, zich te abonneren op je nieuwsbrief, of je bericht te delen op sociale media. Een duidelijke CTA vergroot de betrokkenheid.
 5. Houd je aan de SEO-basics: Denk aan enkele basisprincipes van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Gebruik relevante zoekwoorden in je titel en tekst om je blog beter vindbaar te maken voor zoekmachines.

Wil je jouw blog naar een hoger niveau tillen, maar vindt je het toch lastig? Schakel dan Bregebouwers in voor professionele hulp bij het opzetten en optimaliseren van jouw blog! Wij helpen je met alles, van het schrijven en publiceren van je eerste bericht tot het verbeteren van je SEO en het toevoegen van visuele elementen.

Categorieën en tags effectief gebruiken

Een goed georganiseerde blog zorgt voor een goede en overzichtelijke ervaring voor je lezers. Het gebruiken van categorieën en tags kan een goede manier zijn om structuur aan te brengen aan je content. Lezers kunnen op die manier makkelijk gerelateerde artikelen vinden.

Categorieën zijn grote paraplu’s waaronder je verschillende soorten content kunt groeperen. Stel je voor dat je blog over reizen gaat; dan kunnen categorieën als ‘Bestemmingen’, ‘Reistips’ en ‘Cultuur’ dienen als overkoepelende thema’s voor je diverse artikelen.

Tags daarentegen zijn als de index in een boek. Ze bieden gedetailleerdere informatie over de inhoud van je blogberichten. Als we het reisblogvoorbeeld nemen, kunnen tags specifieker zijn, zoals ‘Strandvakantie’, ‘Cultuurverkenning’ of ‘Budgetreizen’. Tags helpen lezers om binnen een specifieke categorie gerelateerde onderwerpen te vinden. Het is belangrijk om consistent te zijn in het gebruik van tags, zodat je lezers een helder overzicht hebben van wat ze kunnen verwachten.

Het uitbreiden van je blog met plugins en widgets

WordPress werkt door de functionaliteit en categorisatie van blogs te verbeteren met behulp van plugins en thema’s. Nadat je jouw eigen blogpagina hebt opgezet en je eerste blogbericht hebt geschreven is het tijd om je blogs zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dit betekent dat je niet alleen het schrijven moet verbeteren en toepasselijke lay-outs moet kiezen, maar ook goede afbeeldingen en video’s. Je kunt ook polls of kleine quizjes toevoegen aan je blog zodat je de lezers meer in de tekst betrekt. Dit kun je allemaal makkelijk doen met behulp van plugins.

Essentiële WordPress plugins installeren

Vaak is het handig om plugins te installeren die goed kunnen helpen bij het verbeteren van je website en blogartikelen. Er zijn 3 soorten plugins die het meest zullen helpen om jouw website te verbeteren:

 1. Beveiligingsplugins: Helpen je blog te beschermen tegen mensen die willen inbreken of kwaad willen doen. Beveiligingsplugins zetten “digitale sloten” op je website. Ze kijken uit voor verdachte activiteiten, zoals iemand die probeert veel wachtwoorden te raden of rare codes te sturen naar je site. Ze helpen ook om je website schoon te houden van virussen en andere slechte software die je site kunnen beschadigen of langzamer kunnen maken.
 2. SEO-Plugins: Zijn ontworpen om de zichtbaarheid van jouw website in zoekmachines zoals Google te verbeteren. Ze fungeren als jouw persoonlijke SEO-adviseurs, die je begeleiden in het optimaliseren van de inhoud en structuur van jouw site om beter te scoren in zoekresultaten.
 3. Performance-Plugins: Deze plugins zijn belangrijk voor het versnellen van je website. Een snelle website zorgt voor goede gebruikservaring. Deze performance-plugins verkleinen afbeeldingen, minimaliseren CSS en javascript bestanden, en zorgen voor caching. Door het optimaliseren van de snelheid van je website, houd je bezoekers langer vast en verbeter je de algehele prestaties van je site op het internet.

Plugins kunnen handig zijn als je blogs zo geoptimaliseerd mogelijk wilt maken. Ze voegen functionaliteit toe die kunnen helpen bij SEO, het versnellen van de site en beveiliging.

Het gebruiken van widgets en blokken

Het toepassen van widgets en blokken op uw WordPress-site biedt uitgebreide mogelijkheden voor het personaliseren van je blogpagina en website. Widgets zijn belangrijk omdat ze de zijbalken van je website nuttig maken, wat leidt tot een betere ervaring voor uw gebruikers. Door functies zoals een zoekbalk, recente blogposts, of links naar sociale media toe te voegen, maakt u uw website gebruiksvriendelijker en verhoogt u de betrokkenheid.

Bij het overwegen hoe u een blog op uw WordPress-website kunt opzetten, is het belangrijk om het gebruik van widgets niet te vergeten. Het gebruik van widgets kan ervoor zorgen dat je een aantrekkelijke blog krijgt. Je kunt een widget gebruiken om een opvallende afbeelding weer te geven, die direct de aandacht van je bezoekers trekt. Of voeg een kalender toe die aangeeft wanneer je van plan bent een nieuw artikel te publiceren. Zo kun je je volgers op de hoogte blijven houden van nieuwe content.

Als je een goed thema hebt gekozen, zit hier vaak ook al ingebouwde widgets in. Die ingebouwde widgets zijn ontworpen om goed samen te werken met functies zoals blogposts, afbeeldingen en sociale media.

Integratie van sociale media

Het integreren van social media op je WordPress-site is belangrijk voor het verbreden van je bereik. Door sociale media knoppen en feeds toe te voegen, maak je het voor je bezoekers moeiteloos om jouw content te delen met hun vrienden en familie, wat kan leiden tot een grotere zichtbaarheid van je blog of website.

Sociale media knoppen, zoals delen of volgen kunnen eenvoudig worden geplaatst aan de zijkant van jouw blogposts of pagina’s, of in de voetnoot van je site. Deze knoppen moedigen bezoekers aan om je content te delen op platforms zoals Facebook, Twitter, en LinkedIn, waardoor je berichten een breder publiek bereiken.

Het toevoegen van sociale media feeds op uw site biedt nog een laag van betrokkenheid, door direct de nieuwste updates of posts van uw sociale media-accounts te tonen. Dit houdt bezoekers niet alleen langer op uw site, maar versterkt ook uw online aanwezigheid door te laten zien dat u actief bent op verschillende platforms.

Optimalisatie voor zoekmachines

Het begrijpen van de basis van SEO is belangrijk voor iedereen die de zichtbaarheid van zijn of haar website wil vergroten. SEO betekent dat je je website beter maakt zodat deze bovenaan komt te staan in Google. Dit is heel belangrijk omdat het helpt dat mensen die geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt, jouw website makkelijker kunnen vinden.

Een van de effectiefste tools voor zoekmachine optimalisatie is de Yoast seo plugin. Met deze plugin kun je onder andere de SEO-titel, slug en meta-omschrijving van je pagina’s en berichten aanpassen.

De basis van zoekmachine optimalisatie

De basis van zoekmachineoptimalisatie is belangrijk voor de mensen die willen weten hoe ze een succesvolle blog maken op hun website. SEO zorgt ervoor dat je WordPress blog beter gevonden wordt door Google, wat belangrijk is om meer lezers naar je site te trekken. Wanneer je een nieuwe pagina of blogbericht aanmaakt, helpt het gebruik van een SEO plugin zoals Yoast SEO je om je content zo te schrijven dat deze goed is voor zoekmachines.

Een van de eerste stappen in het opzetten van een succesvolle blog is het kiezen van de juiste WordPress thema’s die niet alleen aantrekkelijk zijn, maar ook geoptimaliseerd voor zoekmachines. Het toevoegen van een uitgelichte afbeelding, het schrijven van boeiende blogartikelen, en het activeren van de Yoast SEO plugin is de belangrijke basis om je content te optimaliseren.

Yoast SEO voor content optimalisatie

Yoast SEO is een handige tool die je helpt om je blogberichten beter te maken, zodat meer mensen ze kunnen vinden. Yoast SEO biedt hierbij de juiste ondersteuning.

De kracht van Yoast SEO ligt in de voortdurende begeleiding die het biedt om je pagina’s en blogberichten te optimaliseren. Bij het schrijven van je blogberichten analyseert Yoast SEO of je genoeg keywords gebruikt. Daarnaast beoordeelt het of je zinnen niet te lang zijn en of je artikel gemakkelijk leesbaar is.

Een speciaal kenmerk van Yoast SEO zijn de kleurcodes: groen, oranje en rood, die de kwaliteit van je teksten weergeven. Groen duidt op een goede optimalisatie, oranje suggereert dat er ruimte is voor verbetering, en rood signaleert dat verdere optimalisatie noodzakelijk is. Het doel is om zoveel mogelijk groene indicaties te krijgen, zodat je tekst van goede kwaliteit is.

Het gebruiken van Yoast SEO zorgt er niet alleen voor dat meer mensen je bericht zullen zien, maar ook dat die mensen waarschijnlijk vinden wat ze zoeken.

Het Verbeteren van Site, Snelheid en Mobiele Responsiviteit

Om je website sneller te maken en ervoor te zorgen dat hij er goed uitziet op telefoon, zijn er een paar slimme dingen die je kunt doen. Dit is belangrijk omdat niemand houdt van een website die traag laadt of niet goed werkt op hun telefoon. Als je website snel is en goed werkt op een telefoon, zullen meer mensen langer op je website blijven.

Eerst, zorg je ervoor dat je foto’s niet te groot zijn. Grote foto’s maken je website trager omdat ze langer de tijd nodig hebben om te laden. Je kunt deze afbeeldingen kleiner maken met speciale programma’s of websites voordat je ze op je website zet.

Ten tweede, gebruik thema’s en plugins die snel zijn. Sommige thema’s kunnen je website traag maken, omdat ze te veel ingewikkelde en niet nuttige dingen hebben. Kies dus voor een simpele en snelle thema en plugins.

Ook is het slim om een dienst te gebruiken die je website op verschillende plaatsen over de wereld opslaat. Dit heet een Content Delivery Network, of CDN. Zo kan iemand die ver weg woont je website ook snel zien.

Zorg er ook voor dat je website zich automatisch aanpast aan kleine schermen. Dit zorgt ervoor dat je website er goed uitziet en makkelijk te gebruiken is op een telefoon.

Content Strategie en Promotie

Een doordachte contentstrategie zorgt ervoor dat je niet alleen waardevolle en relevante informatie aanbiedt aan je publiek, maar ook dat deze inhoud aansluit bij de doelen van je site. Het gaat niet alleen om wat je publiceert, maar ook om hoe en wanneer je het doet, en hoe je ervoor zorgt dat het de juiste mensen bereikt.

Promotie speelt een belangrijke rol in het zichtbaar maken van je content. Zelfs de nuttigste artikelen zullen onopgemerkt blijven als ze niet goed worden gepromoot.

Het ontwikkelen van een content kalender

Een content kalender is handig als je serieus bent met je blogs en andere content. Het is een plan dat je helpt te beslissen wanneer en wat je gaat posten. Dit is belangrijk omdat het zorgt dat je regelmatig nieuwe blogs toevoegt op je website, wat lezers leuk vinden. Ze weten dan wanneer ze nieuwe content van je kunnen verwachten.

Het maken van een content kalender helpt je ook bij het vooruit plannen van je content. Daarnaast helpt het ook om je ideeën te organiseren. Misschien heb je veel ideeën voor je blog, maar als je ze niet opschrijft of plant, kunnen ze door elkaar gaan lopen. Een content kalender houdt alles netjes en georganiseerd.

Om een content kalender te maken, begin je met het opschrijven van belangrijke datums die relevant zijn voor jouw blog. Denk aan feestdagen, seizoensgebonden onderwerpen of evenementen in jouw branche. Beslis dan hoe vaak je wilt posten. Elke dag, elke week, twee keer per maand? Wat je ook kiest, probeer het consistent te doen.

Blog promotie strategieën

Om ervoor te zorgen dat jouw blog door veel mensen wordt gelezen, is het belangrijk om slimme promotie strategieën te gebruiken. Het gaat niet alleen om het schrijven van goede blogposts, maar ook om hoe je deze onder de aandacht brengt. Hier zijn een paar makkelijke manieren om je blog te promoten:

Sociale Media: Dit is een goede plek om je blogposts te delen. Gebruik platforms zoals Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest om je nieuwste blogs te promoten. Je kunt ook afbeeldingen of korte video’s maken die iets vertellen over je blogpost en deze delen om mensen nieuwsgierig te maken. Vergeet niet om links naar je blog te plaatsen, zodat mensen makkelijk kunnen doorklikken en het volledige artikel kunnen lezen.

E-mail Marketing: Als je een lijst hebt met e-mailadressen van mensen die geïnteresseerd zijn in jouw blog, stuur ze dan updates wanneer je een nieuwe post publiceert. Je kunt een leuke e-mail nieuwsbrief maken die mensen direct naar je nieuwste posts leidt. Dit is een goede manier om lezers die al van je blog houden terug te brengen voor meer.

Samenwerken met andere bloggers: Zoek andere bloggers die in dezelfde branche als jou om samen te werken. Jullie kunnen elkaars posts delen, samen een post schrijven, of elkaar noemen in jullie blogs. Dit helpt om jouw blog voor een nieuw publiek te krijgen.

Door deze technieken te gebruiken, kun je meer lezers naar je blog trekken en je blog succesvoller maken. Het belangrijkste is om consistent te zijn in je promotie en creatief te blijven in hoe je jouw blog deelt met de rest.

Het gebruik van afbeeldingen en multimedia

Het gebruiken van afbeeldingen en filmpjes in je blogposts maakt het interessanter om te lezen voor jouw bezoekers. Mensen vinden het fijn om naast tekst ook iets te zien. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste afbeeldingen en video’s kiest en deze goed werken op je blog?

Kies relevante afbeeldingen: Zorg ervoor dat de afbeeldingen die je kiest echt iets toevoegen aan wat je wilt vertellen. Een goede afbeelding kan je verhaal versterken en mensen helpen om te begrijpen waar je het over hebt.

Gebruik hoge kwaliteit: Kies scherpe en duidelijke afbeeldingen. Wazige of pixelige plaatjes zien er niet alleen slecht uit, maar kunnen er ook voor zorgen dat het mensen afschrikt door dat het er niet professioneel uitziet.

Let op de grootte: Grote afbeeldingen maken je website traag. Gebruik een programma om je foto’s kleiner te maken voordat je ze op je blog zet. Zo laden je pagina’s sneller en blijven je lezers blij.

Gebruik eigen foto’s of auteursvrije foto’s: Kies er altijd voor om afbeeldingen die je zelf hebt gemaakt te gebruiken. Of foto’s die auteursvrij zijn, zo voorkom je problemen.

Door deze tips te volgen, zorg je ervoor dat je afbeeldingen en video’s je blogposts beter maken. Ze trekken de aandacht, maken je verhaal duidelijker, en zorgen ervoor dat mensen langer op je website blijven hangen.

Onderhoud en groei van je website en blog

Een succesvolle blog opzetten is stap 1, maar het onderhouden en laten groeien van je blog is uitdaging 2 wat veel toewijding vereist. Het onderhouden van een website houdt in het updaten van oude posts tot het zorgen voor een constante stroom van nieuwe, boeiende content. Maar het gaat niet alleen om wat je schrijft; het gaat ook om hoe je jouw platform optimaliseert, je publiek betrekt en de technische kant van je blog up-to-date houdt.

Groei, aan de andere kant betekent het uitbreiden van je lezerspubliek en het vergroten van je invloed online. Dit omvat het verbeteren van SEO en het promoten van je blog op sociale media.

Het maken van back-ups en beveiliging

Het regelmatig maken van back-ups en het beveiligen van je website is erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat je je website snel kunt herstellen als er iets plotseling misgaat, zoals een technisch probleem of een hack.

Een back-up is een soort reddingsboei voor je website. Als er iets fout gaat, kun je met een back-up alles weer terugzetten zoals het was. Zorg er voor dat je niet alleen een back-up maakt van de teksten en afbeeldingen, maar ook alles wat je website laat draaien zoals de plugins en thema’s. Het is slim om een back-up automatisch te laten doen, bijvoorbeeld iedere dag of elke week.

Om je website te beschermen is het belangrijk dat je altijd de nieuwste versies van je WordPress thema’s en plugins gebruikt. Oude versies kunnen namelijk makkelijker gehackt worden. Gebruik ook sterke wachtwoorden en een tweefactorauthenticatie voor extra bescherming.

Blijf ook op de hoogte van nieuwe manieren om je website te beveiligen. De wereld verandert snel, dus wat vandaag veilig is, kan morgen een risico zijn. Door tips van experts te volgen, blijf je hackers altijd een stapje voor.

Het analyseren van je blog performance

Zodra een blog online staat op je website is het goed om hem in de gaten te houden om te zien hoe hij presteert. Dit gaat over meer dan alleen kijken hoeveel bezoekers je hebt. Het gaat erom te begrijpen hoe deze bezoekers met je content omgaan. Gelukkig zijn er handige tools die je hierbij kunnen helpen.

Google Analytics is daar een van. Het laat je niet alleen zien hoeveel mensen je site bezoeken, maar ook hoe lang ze blijven, welke pagina’s ze bekijken en via welke wegen ze op je site komen. Deze info is goud waard omdat het je helpt te begrijpen wat je lezers leuk vinden en hoe je ze langer op je site kunt houden.

Er zijn ook andere tools zoals Jetpack. Dit is een WordPress plugin die statistieken en data over je publiek bieden, wat je weer kunt gebruiken om je blogposts te verbeteren.

Het belangrijkste is dat je met deze verzamelde data bepaalde beslissingen neemt. Zie je bijvoorbeeld dat bepaalde onderwerpen of soorten posts meer aandacht krijgen? Dan is het misschien een goed idee om meer van dat soort content te maken. Of misschien ontdek je dat veel bezoekers je site verlaten na het lezen van een specifieke pagina. Dit kan een teken zijn dat je die pagina moet verbeteren.

Uitbreiding van je WordPress blog

Nu je de blog online hebt en je een duidelijk beeld hebt van wat je publiek graag leest en hoe je je content kunt verbeteren, is het tijd om na te denken over de volgende stappen. Het uitbreiden van je blog kan op verschillende manieren, van het toevoegen van nieuwe functies met plugins tot het veranderen van het uiterlijk met nieuwe thema’s.

Nieuwe plugins aan je blog toevoegen kan erg nuttig zijn. Het voegt functionaliteit toe aan je blogs, verbetert je SEO en zorgt voor snellere laadtijd op je website. Het kiezen van een nieuw thema kan je blog een frisse uitstraling geven en je bezoekers een nieuwe ervaring bieden.

Als je blog goed draait en je veel bezoekers hebt die lang blijven hangen op je website hoef je niets te veranderen. Maar toch is het handig om je blogs in de gaten te houden. Trends veranderen, en wat vandaag werkt, werkt misschien niet meer zo goed in de toekomst. Door nieuwe contentideeën te verkennen, je design fris te houden, en nieuwe technologieën of plugins uit te proberen, kun je ervoor zorgen dat je blog interessant blijft voor je huidige bezoekers en aantrekkelijk voor nieuwe.

Conclusie

Een blog beginnen op je WordPress site is een super manier om meer mensen te bereiken en een groep volgers op te bouwen die geïnteresseerd zijn in wat je doet of verkoopt. Het is belangrijk om vaak goede artikelen te posten, slim gebruik te maken van SEO (zodat je blog hoger in Google komt) en mooie foto’s te gebruiken. Dit maakt je blog aantrekkelijk voor wie je wilt bereiken.

Vergeet niet dat een goede blog maken tijd kost en dat je er echt voor moet gaan zitten. Het groeit met elke nieuwe post die je doet, reacties van lezers, en alles wat je onderweg leert. Wees niet bang om nieuwe dingen te proberen en te kijken wat werkt. Met doorzettingsvermogen en door echt iets te bieden te hebben voor je volgers, kun je een geweldige WordPress site bouwen.

Veelgestelde vragen

Kun je met WordPress websites en blogs maken?

Ja, je kunt zowel websites als blogs maken met WordPress, wat een van de populairste platformen ter wereld is voor het ontwikkelen van online content. WordPress is oorspronkelijk gestart als een blogging platform, maar het is uitgegroeid tot een volwaardig content management systeem (CMS) waarmee je vrijwel elk type website kunt bouwen.

Is WordPress blog gratis?

Ja, je kunt WordPress gebruiken om gratis een blog of website te starten. Hoewel de software zelf gratis is, zijn er enkele kosten waar je rekening mee moet houden om je website online en operationeel te krijgen. De twee belangrijkste kosten zijn voor webhosting en een domeinnaam.

 • Webhosting: Dit is de dienst die je websitebestanden opslaat op servers, zodat je website 24/7 toegankelijk is op het internet. De kosten voor hosting kunnen variëren afhankelijk van de aanbieder en het type hostingdienst dat je kiest. Voor een WordPress-site zijn er veel hostingbedrijven die speciale WordPress-hostingplannen aanbieden, geoptimaliseerd voor de beste prestaties van je WordPress-website. Domeinnaam: Dit is het unieke adres van je website op het internet.
 • Een domeinnaam moet jaarlijks verlengd worden. De kosten kunnen variëren, maar er zijn vaak aanbiedingen beschikbaar voor nieuwe klanten of pakketten waarbij hosting en domeinnaam samen worden aangeboden.
  Hoewel deze kosten noodzakelijk zijn, bieden ze ook de mogelijkheid om een professionele en betrouwbare online aanwezigheid te creëren.

Hoe maak ik een blog aan?

Om een blog aan te maken, volg je deze stappen:

 1. Kies een blogging platform: Kies hier een platform waar je blogs op geplaatst moeten worden, zoals WordPress.
 2. Stel je blogpagina in: Maak een blogpagina aan, kies een thema en pas het aan naar jouw wensen.
 3. Creëer je eerste blogpost: Denk na over de content die je wilt delen. Schrijf een aantrekkelijke, waardevolle post die aansluit bij de interesses van je doelgroep. Gebruik afbeeldingen, video’s en andere media om je post uit te breiden.
 4. Publiceer je blogpost: Zodra je tevreden bent met de inhoud en opmaak van je post, publiceer je deze. Promoot je post via social media, e-mailnieuwsbrieven en andere kanalen om je bereik te vergroten.
 5. Analyseer en verbeter: Gebruik tools zoals Google Analytics om inzicht te krijgen in wie je blog bezoekt, en waar je bezoekers vandaan komen.