Wat is een WordPress website?

WordPress is een programma waarmee je websites bouwt. WordPress staat bekend als het meest gebruikte content management systeem (CMS) ter wereld, een titel die het niet zomaar heeft verdiend. Wat ooit begon als een simpel platform voor bloggers, is uitgegroeid tot een gebruiksvriendelijke tool waarmee iedereen een website naar wens kan creëren en beheren.

Je kunt kiezen uit veel verschillende thema’s en extra’s (plugins) om je site precies te maken zoals jij dat wilt. In dit artikel gaan we dieper in op wat je allemaal met thema’s en plugins kunt doen en hoe een groep actieve gebruikers helpt om WordPress nog beter (en gratis) te maken voor iedereen.

Wist je dat volgens onderzoek van Kinsta 42,7% van de websites wereldwijd met WordPress zijn gebouwd?

Diepgaande blik op WordPress thema’s

Of je nu net begint met je WordPress avontuur of al ervaring hebt, één ding dat je snel zult ontdekken is het belang van thema’s. De uitstraling en functionaliteit van je website kun je veranderen door verschillende thema’s te proberen en te kijken welke bij jou doel past.

Wat zijn WordPress thema’s?

Een WordPress thema is het ‘gezicht’ van je website, bepalend voor de lay-out, kleuren, lettertypes, en waar elementen zoals menu’s en berichten verschijnen. Een thema kun je WordPress site compleet transformeren, waardoor deze er professioneel uitziet. Of juist niet 😉

Hoe thema’s de uitstraling en functionaliteit van je website beïnvloeden

In de basis werkt WordPress altijd met thema’s. Een thema bepaalt niet alleen hoe je site eruitziet, maar ook hoe gebruikers ermee interactie hebben. Een goed ontworpen thema zorgt ervoor dat je website er niet alleen goed uitziet op een desktop, maar ook op tablets en smartphones. Dit heet responsiviteit. Daarnaast kunnen thema’s extra functionaliteiten toevoegen, zoals contactformulieren of de mogelijkheid om je site in verschillende talen aan te bieden.

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van een thema

  1. Doel van je website: Zorg ervoor dat het thema past bij het type site dat je wilt bouwen. Of je nu een blog, webshop, of zakelijke site maakt, er is altijd een thema dat bij je bedrijf past.
  2. Aanpasbaarheid: Als je zelf veel handmatig wilt aanpassen op je website is het belangrijk om het juiste thema te kiezen. Sommige thema’s bieden veel opties om aan te passen, andere minder. Bedenk daarom hoeveel vrijheid je wilt hebben in het aanpassen van je site.
  3. Responsiviteit: jouw WordPress website moet goed werken op alle apparaten, zowel op laptop als op mobiele telefoon.
  4. Snelheid: Een langzame website kan bezoekers en potentiële klanten afschrikken. De template kunnen veel invloed hebben op de laadtijden van je site.
  5. Ondersteuning en Updates: Kies voor een thema dat regelmatig wordt geüpdatet. Dit is belangrijk voor de werking, maar ook voor de veiligheid.

Voorbeelden van populaire WordPress themes

  • Astra: Dit WordPress theme is geliefd om zijn snelheid en flexibiliteit. Het werkt uitstekend samen met verschillende WordPress plugins voor het bouwen van pagina’s zodat je een prachtige site kunt maken.
  • Divi: Het bekendste WordPress thema is Divi. Een alles-in-één WordPress thema en page builder die je volledige creatieve controle geeft. Het wordt geleverd met honderden vooraf gebouwde templates. Ook kun je hier een visual builder gebruiken. Hierbij zie je direct wat je aanpast. Je bouwt je website als het ware aan de voorkant en niet in de code. Onze webdesigner Pascall (Digivisuall) werkt altijd met Divi en kent alle ins en outs van deze builder.
  • Elementor: Net als DiVi is dit een zeer bekende template en pagebuilder in een.
  • OceanWP: Dit thema staat bekend om zijn veelzijdigheid en e-commerce functionaliteiten, ideaal als je een webshop wilt bouwen en onderhouden.

Het belang van WordPress hosting en de WordPress community

Voor een optimale prestatie van je WordPress site speelt de keuze van een goede hostingprovider een belangrijke rol. Niet alleen garandeert dit dat je website snel laadt, wat essentieel is voor de gebruikerservaring en je SEO-ranking, maar het zorgt ook voor een veilige omgeving waarin je data beschermd is tegen online-dreigingen.

Een betrouwbare WordPress hosting zorgt voor stabiliteit, zodat je website altijd bereikbaar is voor je bezoekers, wat cruciaal is voor het opbouwen van vertrouwen en het vasthouden van je publiek.

Laat je een website bouwen door Bregebouwers? Maak je dan over de webhosting maar geen zorgen. Voor slechts 1 euro per dag regelen we het updaten van je site inclusief de plugins, krijg je dagelijkse back-ups voor het geval er ieets misgaat, telefonische support, ook buiten kantooruren bij ernstige problemen en supersnelle servers met 99,9% uptime.

Daarnaast is er de WordPress community, een onuitputtelijke bron van kennis en inspiratie. Deze gemeenschap strekt zich uit van online forums waar je dag en nacht terechtkunt voor hulp en advies en WordPress meetups waar je de kans krijgt om te netwerken met andere gebruikers en professionals. Het mooie is dat deze bronnen beschikbaar zijn voor iedereen, ongeacht je ervaringsniveau.

De kracht van WordPress plugins

Naast thema’s kun je ook gebruikmaken van WordPress plugins. Met plugins kun je van alles toevoegen zonder dat je zelf veel moeite hoeft te doen. Alles is terug te vinden in het WordPress Dashboard. Wil je foto’s mooi comprimeren of in een galerij tonen, je website beter vindbaar maken, of zelfs een eigen webshop beginnen? Voor alles is er wel een (gratis plugin) die je helpt. Plugins installeren is meestal een paar klikken werk. Je kunt dus zonder kosten je website verbeteren en uitbreiden. Let wel goed op dat je betrouwbare plugins kiest. Niet alle WordPress plugins worden nog regelmatig geüpdatet of vernieuwd.

Essentiële Plugins voor elke WordPress Website

  • Voor veiligheid: Een beveiligingsplugin zoals Wordfence houdt je site veilig voor hackers.
  • Voor snelheid: Plugins zoals WP Rocket kunnen je website sneller maken, wat bezoekers en zoekmachines blij maakt.
  • Voor SEO: Yoast SEO helpt je bij het optimaliseren van je content, zodat meer mensen je kunnen vinden via zoekmachines.
    • RankMath, deze plugin is lastiger in te stellen als je geen verstand hebt van SEO, maar beidt wel uitgebreidere opties, zelfs in de gratis versie. Dit is de WordPress plugin die wij zelf gebruiken voor alle WordPress websites.
  • Voor contact: Een plugin zoals Contact Form 7 maakt het makkelijk om een contactformulier toe te voegen, zodat bezoekers je makkelijk kunnen bereiken.

Tips voor het Selecteren en Beheren van Plugins

Kies kwaliteit boven kwantiteit: Het is beter om een paar goede betaalde plugins te hebben dan je site vol te stoppen met plugins die je nauwelijks gebruikt.

Houd ze up-to-date: Plugins regelmatig bijwerken is belangrijk voor de veiligheid en functionaliteit van je site.

Lees de beoordelingen: Voordat je een plugin installeert, kijk wat anderen ervan vinden. Goede recensies zijn een teken van een betrouwbare plugin.

Test de compatibiliteit: Zorg ervoor dat de plugin werkt met jouw versie van WordPress en niet botst met andere plugins die je al gebruikt.

Een WordPress website gemaakt door Bregebouwers komt altijd met de premium versies van deze plugins:

  1. Shortpixel – image optimizer om afbeeldingen zo snel mogelijk te laden (twv 99,90 dollar per jaar)
  2. RankMath Pro – Om ale je technische SEO-instellingente doen (twv 84 dollar per jaar)
  3. WP Rocket – Om de laadtijden van je website zo snel mogelijk te krijgen (twv 59 dollar per jaar)

Wat kun je doen met WordPress?

Nu je weet waarvoor je plugins en thema’s kunt gebruiken is het ook belangrijk om te weten wat je nou met WordPress kan. Hieronder ontdek je de populairste mogelijkheden die je hebt met WordPress:

  1. Blogs: Dit is waar WordPress oorspronkelijk voor gemaakt is. Het is supermakkelijk om een blog te starten en bij te houden. Je kunt blogs schrijven over verschillende onderwerpen in je branche, dit zorgt op de lange termijn voor meer bezoekers.
  2. Zakelijke Websites: Elk bedrijf heeft een website nodig, en met WordPress kun je er een maken die er niet alleen professioneel uitziet, maar ook alle informatie bevat die je klanten nodig hebben. Van informatie over je diensten tot contactformulieren en locatiekaarten, het kan allemaal. Bekijk ook deze zakelijke websites gebouwd door Bregebouwers >
  3. Webshops: Wil je iets verkopen? Met WordPress en plugins zoals WooCommerce kun je een complete webshop opzetten. Je kunt producten toevoegen, betalingen verwerken, en zelfs zorgen voor verzending.
  4. Portfolio Websites: Voor creatievelingen die hun werk willen laten zien, biedt WordPress prachtige thema’s en plugins om een portfolio te maken. Fotografen, kunstenaars, ontwerpers, iedereen kan zijn of haar werk in de schijnwerpers zetten.

Uitbreidbaarheid van je website

Als je de basis van je WordPress website hebt staan kun je gaan uitbreiden. Dit kun je doen door de juiste thema’s en plugins toe te voegen. Bekijk wat jouw behoefte zijn voor je website en installeer op basis daarvan de plugins en thema’s die bij je passen. Waarvoor je jouw WordPress website voor gaat gebruiken, er zijn altijd plugins en thema’s die je kunnen helpen om je website zo snel en overzichtelijk te maken.

Zodra je website een goede basis heeft inclusief het juiste thema en de bijbehorende plugins kun je je website uitbreiden met content die bij je past. Voeg maandelijks een aantal blogs toe, maak extra pagina’s en hou je website up-to-date. Als alles goed zit kun je via social media je website promoten zodat je meer bezoekers ontvangt.

Voorbeelden van succesvolle WordPress Websites

Heel veel grote en bekende merken gebruiken WordPress voor hun website. Dat doen ze omdat WordPress veelzijdig, makkelijk in gebruik en krachtig is. Het maakt niet uit hoe groot je bedrijf is, met WordPress kun je altijd een professionele en mooie site maken die alles kan wat je wilt. Neem maar eens een kijkje in ons portfolio en ontdek welke lokale bedrijven in Friesland en ver daarbuiten hun website door Brêgebouwers hebben laten bouwen.

Maar ook de grootste nieuwszenders zoals The New York Times en CNN, tot mega techbedrijven zoals Microsoft en Facebook. Ze kiezen allemaal voor WordPress. En waarom? Omdat ze met WordPress hun site helemaal kunnen maken zoals ze zelf willen. En met de hulp van alle plugins en thema’s kunnen ze ervoor zorgen dat alles up-to-date blijft.

Dat zulke bekende merken vertrouwen op WordPress, laat zien hoe goed en veilig het is. Of je nu een beginnend bedrijf bent of al iets groter, een WordPress website is voor iedereen geschikt.

Conclusie

Waarom kiezen zoveel mensen, van individuele bloggers tot grote bedrijven, voor WordPress voor hun website? Simpelweg omdat WordPress het mogelijk maakt om met gemak een professionele website te bouwen, zelfs als je weinig tot geen technische kennis hebt. Of je nu jouw eerste blog wilt lanceren, een uitgebreide online winkel wilt opzetten, of je portfolio online wilt presenteren, WordPress biedt je de tools zoals plugins en thema’s die je nodig hebt.

Een van de grootste voordelen van WordPress is de community, dit omdat WordPress open source is. Open source betekent dat iedereen vrij is om de software te gebruiken, aan te passen, en te delen. Dankzij dit open source karakter groeit en evolueert WordPress voortdurend.

WordPress onderscheidt zich door zijn eenvoud, veelzijdigheid en kracht. Het is een platform dat meegroeit met je vaardigheden en ambities, waardoor het een goede keuze is voor iedereen die online zijn of haar merk wilt promoten.

Veelgestelde vragen

Waarom een WordPress website?

Het gebruik van WordPress heeft allerlei voordelen, met name op het gebied van zoekmachineoptimalisatie (SEO). WordPress is van nature al geoptimaliseerd voor de zoekmachines wat er voor zorgt dat jouw online zichtbaarheid wordt verbeterd.

En als je nog een stapje verder wilt gaan met je website bovenaan in Google krijgen, dan zit je bij WordPress ook goed.En als je nog een stapje verder wilt gaan met je website bovenaan in Google krijgen, dan zit je bij WordPress ook goed. Er zijn namelijk superveel handige hulpmiddelen, oftewel plugins, die je daarbij kunnen helpen.

Wat kun je doen met WordPress?

Met WordPress kun je allerlei soorten websites maken, zoals blogs, bedrijfswebsites, portfolio’s, en online winkels. Je kunt je site helemaal naar eigen wens aanpassen met thema’s en functies toevoegen met plugins. Het is ook geweldig voor SEO en makkelijk te gebruiken, zelfs als je geen technische kennis hebt.

Is WordPress makkelijk?

Ja, WordPress is makkelijk te gebruiken. Het heeft een gebruiksvriendelijke interface die het simpel maakt om websites te bouwen en te beheren, zelfs voor beginners. Uiteraard kun je het webdesign ook overlaten aan professionele webdesigners zoals Brêgebouwers.

Wat kost een WordPress website per jaar?

De kosten van een WordPress website per jaar kunnen variëren. Een basiswebsite met gratis thema’s en plugins kan beginnen bij de kosten voor hosting en een domeinnaam. Voor extra functies, premium thema’s/plugins, en professionele ondersteuning kunnen de kosten oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.